Tips om Branchestandard for digitale farver fra fotograf til tryk

Fotografer, det være sig reklame- eller pressefotografer er nu digitalt arbejdende for 95% vedkommende. Uanset om de fotograferer på film og selv skanner eller de arbejder med digitalt kamera har hovedparten styr på farver og tonomfang således at billedet kan reproduceres korrekt.

Fotograferne er ikke alene om problemerne; der er også usikkerhed hos mange andre som arbejder med billeder og farvestyring.

forside
 

 Forside

 
  Brugernavn:

  Password
:
   Glemt Password?
 Opret firmaprofil
 Læs betingelserne

   Aktuelle tilbud
   Artikelbase
   Billedbank
   Brugtmarked
   Debat Forum
   Downloads
   Guides
   Farver og Mål
   Jobmarked
   Kalenderen
   Medieinformation
   Medie Jura
   Netradio / Net-TV
   Nyheder / Presse
   Nyheds feeds
   Oplysningen
   Produktkatalog
   Sig din mening
   SMS Marketing
   Tilmeld nyhedsbrev
   Tips og tricks
   Verdens aviser
   Viden Om:

Audio, video og film
Bureauer
Analyse/statistik
Anden reklamevirksomhed
Billedbureauer
Branding
Fotografer
IT-brancheløsning
Kommunikationsbureauer
Konsulenter
MarketingOutsourcing
Mediebureauer
Modelbureauer
Newmediabureauer
Nyhedsbureauer
Patentbureauer
PR-bureauer
Reklamebureauer
Tegnestuer
Videncentre
Vidensnetværk
Vikarbureauer
Webbureauer
Distribution
Efterbehandling
Emballage m. tryk
Events
Formidling
Indretning, inventar
Internet / IT
Kreativ produktion
Kurser, foredrag
Medier
Messer, udstillinger
Pap, papir, plast
Profilreklame
Tryk, print, kopi
Udendørsreklame

ForsideBureauer>Fotografer

Tips om Branchestandard for digitale farver fra fotograf til tryk

Fotografer, det være sig reklame- eller pressefotografer er nu digitalt arbejdende for 95% vedkommende. Uanset om de fotograferer på film og selv skanner eller de arbejder med digitalt kamera har hovedparten styr på farver og tonomfang således at billedet kan reproduceres korrekt.

Fotograferne er ikke alene om problemerne; der er også usikkerhed hos mange andre som arbejder med billeder og farvestyring.

Her er det samme billede vist i 3 forskellige farverum som giver 3 forskellige justeringsmuligheder for hudtone.
Har modtageren ikke forstand på kalibrering og farveindstilling kan det samme billede blive lige så forskelligt.

Hvad er rigtige farver på en computer?

For de som har arbejdet på det helt rigtige billede er det en stor skuffelse hvis billedet der blev sendt til repro ikke er det samme som des vises på en computerskærm. Det kan være alt for mørkt eller lyst eller have de helt forkerte farver, til stor ærgelse for både kunde, reklamebureau, lay-outer, fotograf og avis eller ugeblad.
Omvendt er der hos mange modtagere af billeder, det være sig reklamebureauer, dtp eller in-house afdelinger stor forskel på hvordan man arbejder for at fastholde farverigtighed og billedkvalitet frem til lay-out og tryk.
En fejl på dette område kan resultere i udskrivelse af en kreditnota af betydelig størrelse. Men overholdes nogle få enkle principper kan der let være 100% styr på denne problematik.
Allerede for et par år siden udarbejdede jeg rygraden til den tekst som nu er besluttet som fælles digital leveringsvejledning af DJFotograferne, Dansk Fotografisk Forening og Pressefotografforbundet.

Den digitale fotograf er i dag blevet en vigtig person når det djejer sig om korrekt farvestyring. Han er den eneste der kan sammenholde produktet eller motivets farver med billedet på skærmen for derefter at sende det videre til tryk.
For at få farver korrekt fra kamera til tryk er der nogle enkle spilleregler som SKAL overholdes:

A. Computerskærm/monitor som er egnet til billedbehandling.
B. Kalibrering af denne for ca. hver 300 timer.
C. Omgivende lys ikke påvirker skærmens billedkvalitet.
D. Valg af standardiseret farverum I Photoshop CS2
E. At det digitale billede integrerer én af disse profiler.
F. Sammenlign af skærm med print forgår under korrekt lyskilde.

Blot én af disse betingelser brydes kan farver ikke gengives korrekt og jeg anbefaler at man overhovedet ikke arbejder med digital billedbehandling og Photoshop eller InDesign etc. på computer.

Vedr. Punkt A: Anskaf en god computerskærm beregnet til grafisk billedbehandling.

Her ses farveområdet for en CRT skærm, stor trekant, sammen med farveområdet for en gennesnitlig TFT skærm. Det kan ses at fladskærmen mangler nogle vigtige farver. Men de flade skærme til grafisk brug er på trapperne lige nu.

Punkt.B: Kalibrering fortages med et kalibrationsværktøj som påsættes skærmen. Ved start af den medfølgende sofware måles skærmens lysintensitet, kontrast og farvegengivelse ud fra en international standard. Efter kalibreringen virker skærmen en lille smule blød. Dette er korrekt og skal ikke ændres. Der må herefter ikke pilles ved skærmens kontrast eller farvegegivelse!

PunktC: Indfaldende sollys eller direkte lys på skærmen forringer også billedopfattelsen. Dæmpet rumbelysning af dagslystypen giver optimale arbejdsbetingelser.

Punkt D: I Photoshop CS2 vælges i Farveindstillingerenten:
 Adobe RGB. - Anbefales til bredest mulig anvendelse. Dette farverum svarer til farverne på det optimale offset tryk.
 Apple rgb.- Er et gammelt farverum. (PS 4 og tidligere.)
 ColorMatch RGB. - Svarer til farverne til gennemsnitligt offset.
 sRGB. - Svarer til farverne på internettet (web)

Her ses tre af de fire farverum. Wide gammut er det maksimale farberum for computerskærmen. Hvorfor vælge laveste fællesnævner sRGB ?

Punkt. E.
Når billedet gemmes/Save as tilkrydses fluebenet: “Integrer farveprofil” Herved kan modtageren, på sin kalibrerede skærm, åbne billedet i afsenderens farverum og præcist få gengivet afsenderens farver således som denne så dem på sin skærm.

D.v.s. at selv om modtageren har indstillet sin Photoshop CS2 til at vise farverne i AdobeRGB farverum kan andre billeder vises på skærmen i deres eget farverum f.eks. ColorMatch etc. Fuldkommen ligsom tidligere med film hvor der kunne vises både Kodak og Fuji film på den samme lyskasse.
Hvis der ikke vælges et af de fire standadiserede farverum i Photoshop arbejdes der i et lukket kredsløb og et af modtageren ukendt farverum. Dette svarer til intet farverum, derved er vurdering og justering af farverne er overladt til modtageren.

Punkt. F.
Den kalibrerede computerskærm er indstillet til 6.500 grader Kelvin og for at vurdere skærmbilledet korrekt med printet skal man anvende en lyskilde på 500-6.500 grader Kelvin. Evt. kan anvendes den lyskasse vi før betragtede film på.

Print eller tryk kan altså ikke sammenlignes under en skrivebordslampe!

Her er referencebillede på en lyskasse med korrekt betragtningslys på 5.500 gr. Kelvin og sammenholdes med skærmbilledet. Nederst på billedet ses den røde Gatf/ Light indikator som viser om lyskilden er korrekt.

Derfor en branchestandard

Overholdes ovenævnte punkter arbejdes med en større præcision end da vi brugte film – så enkelt er det!
Men brydes blot ét af punkterne arbejdes der ikke professionelt med grafisk billedanvendelse. Derfor en branchestandard.

Forvirringen i den grafiske branche, dtp og blandt fotografer har været stor. Mest omkring korrekt farvestyring men også omkring billedstørrelse i forhold til tryk. Filformater, kompression og transmission er også knudepunkter.
75% af alle billeder som ses gengivet på tryk er komprimeret i .jpg. Nutidens professionelle kamera er uden støj i nogen af kanalerne og kan let lave billedfiler fra 18 Mb og opefter. Jo bedre digital billedkvalitet, jo mere kan billedet komprimeres.

Presseudsendelser via e-mail fra internationale firmaer indeholder ofte billeder i topkvalitet på 2-300 Kb med integreret farveprofil som skal kunne trykkes I offset i A-4. Dette er kun muligt hvis man kan sit kram. Alle billeder i dag skal arkiveres i rgb som har den største tone- og farverigdom. Cmyk arkiver er snart tabu og bruges i dag som den sidste konvertering før det endelige tryk. Uvanen med at konvertere fra offset-cmyk til avis-cmyk er unødvendig, der skal vendes tilbage til det oprindelige rgb billede og vi ser herved i dag tryk i en kvalitet som var ukendt for 10 år siden.

Vedlæg leveringsvejledning

Den digitale standard er også besluttet for at forebygge fejl og misforståelser og jeg anbefaler at man vedlægger en pdf af den digitale leveringsvejledning sammen med alle forsendelser af billeder både som e-mail og på cd.
For yderligere at kontrollere skæmindstillinger er der fremstillet et omhyggeligt kontrolleret referencebillede i A-4. Billedet indeholder mange specielle farver og bruges til kontrol af skærmen efter kalibrering, men kan også bruges til indstilling af egen in- house printer og tryk.


[ Tilbage ]

RELATEREDE EMNER


 

Hele sætning Alle ord
 


© visible 2004 | dansk-reklameguide.dk